Relácia RTVS K veci: Spaľovanie odpadu z testovania odvysielaná 11.2.2021 sa venovala problematike vznikajúceho odpadu po testovaní občanov na ochorenie COVID.

Hostia Michal Kiča – štátny tajomník Ministerstva životného prostredia a prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček odpovedali na otázky redaktorky RTVS Soňe Otajovičovej.

Po testovaní v tzv. MOMkách – mobilných odberových miestach, ale aj iných odberných miestach, domovoch sociálnych služieb, nemocniciach a všade tam, kde sa tvorí biologický odpad, vzniká potreba ho likvidovať. Na zneškodnenie takto chúlostivého jednorázového odpadu musia byť zmluvní dodávatelia oprávnení.

Stovky ton odpadu z práve prebiehajúcich plošných a skríningových testovaní samosprávy nestíhajú spracovať a odpad sa hromadí. Ministerstvo životného prostredia prichádza s novelou zákona, ktorá umožní odpad spáliť v nemocniciach, cementárňach a v spaľovniach odpadov v Bratislave a v Košiciach.

Cementárne, kde by sa biologický odpad mohol likvidovať sú pripravené o tejto snahe rokovať. Spaľovne odpadu kapacity na spracovanie takého odpadu majú. Väčšina nemocníc však vlastné spaľovne nemajú.

Celú reláciu si môžete vypočuť v archíve RTVS: https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/k-veci/247912/k-veci-spalovanie-odpadu-z-testovania

Likvidácia odpadu vznikajúceho z testovania antigénovými a PCR testami je chúlostivá a spôsobuje ďalšiu environmentálnu záťaž. Odpoveď a riešenie ponúka slovenský výrobca medicínskych potrieb značky MEDIMAN. Antibakteriálne rúška a overaly je možné po ošetrení a dezinfekcii opätovne použiť aj 15 krát. Týmto spôsobom sa neznižuje len škodlivá ekologická stopa na našej planéte, ale znižujú sa aj vstupné náklady na ochranné prostriedky oproti použitiu tých jednorázových.

O ďalších benefitoch ako napríklad pohodlné nosenie alebo certifikácia FFP2 sa dočítate na stránkach týchto produktov: mediman.sk

Foto: unsplash.com