TASR v článku informovala – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča všetky typy ochrany tváre, zdôrazňuje však potrebu ich správneho používania.

Nesprávne nasadená ochranná maska ako rúško alebo respirátor stráca svoj význam, varujú odborníci. Ak ochrana tváre nie je nasadená správne, po jej okrajoch vzniká netesnosť a cez tieto miesta cirkuluje nefiltrovaný vzduch.

Respirátory a rúška typu FFP2 musia na tvári tesniť, aby vdychovaný a vydychovaný vzduch prechádzal len miestami na to určenými. Len tak sa zaručí filtrácia a ochranná maska nestráca svoj účel.

Za nesprávne nosenie nemusí vždy jeho používateľ. Ochranné prostriedky by mali byť kvalitné. Z kvalitných materiálov, dobre pasovať na tvár, byť čisté. Gumičky alebo upínací systém by mal zaručovať dostatočné upevnenie avšak nemali by spôsobovať ich používateľovi diskomfort. To všetko by mali ochranné pomôcky typu FFP2 spĺňať, aby nevznikali po ich obvode netesnosti. Muži by mali dbať na hladké oholenie.

Treba myslieť aj na filtračnú životnosť. Každý ochranný prostriedok by mal mať deklarovanú životnosť počas ktorej by mal používateľa chrániť resp. spĺňať svoj účel. Niektoré typy ochranných prostriedkov treba vymeniť už po niekoľkých hodinách.

Zdroj: https://www.teraz.sk/slovensko/uvz-odporuca-vsetky-typy-ochrany-tv/526544-clanok.html

Trojvrstvové ochranné Rúško MEDIMAN 2020, Slovenskej výroby, s obsahom aktívneho striebra spĺňa minimálne triedu ochrany FFP2. Pohodlne sa nosí, je priedušné, poddajné a pri správnom nasadení na tvári nevznikajú po jeho obvode netesnosti. O jeho výhodách, dobe nosenia a ošetrovaní sa dočítate TU.

Foto: pexels.com