V aktuálnom vydaní regionálnych týždenníkov MY v Žilinskom kraji sa píše aj o našej akcii. Prečítať si o našej pomoci pre Univerzitnú Nemocnicu v Martine a ďalšie zdravotnícke zariadenia si môžete v MY Žilinských novinách, MY Kysuckých novinách, MY Turčianskych novinách, MY Liptovských novinách a MY Oravských novinách, od pondelka 6.apríla 2020.

Čítajte viac: https://myzilina.sme.sk/c/22381949/operacia-rushko-vybavuje-zdravotnikov-kvalitnymi-ruskami.html#paid-content-before

Martin Žilka je profesionálny fotograf s 20-ročnou praxou, tvorca vizuálnej komunikácie. V tejto zložitej dobe je však aj autorom myšlienky a realizátorom operácie Rushko.

Prostredníctvom nej s kolegami obdarúvajú nemocnice kvalitnými rúškami, ktoré spĺňajú aj najprísnejšie kritériá. A platia za ne vlastnými peniazmi.

Jednou z opakovanie obdarovaných nemocníc je aj Univerzitná nemocnica v Martine, v ktorej sú hospitalizovaní pacienti z celého Žilinského kraja. Teda aj z Kysúc, Žiliny, Bytče, Oravy a Liptova.

„Oslovil ma priateľ, technický riaditeľ firmy LP MAN, s. r. o., v Bánovciach nad Bebravou, že šijú prvotriedne rúška. Natočili sme videá o produkcii, produkte, údržbe, aby bol dostatok informácií. Ich antibakteriálne chirurgické rúško je opakovateľne použiteľné, spĺňa triedu FFP2, je trojvrstvové, z netkanej textílie, s vrstvou ANSILVER, ktorá zabezpečuje filtračnú účinnosť na úrovni vyše 99 %. Poskytuje teda pasívnu ochranu okolia aj aktívnu ochranu toho, kto ho nosí, je teda vhodné aj pre ľudí v nemocničnom prostredí. Prioritne sa zásobujú nemocnice, osobne som bol pri odovzdávaní rúšok na detskej onkológii na Kramároch,“ hovorí Žilka.

Keď si však fotograf uvedomil, ako biedne sú vybavené naše nemocnice, rozhodol sa zorganizovať operáciu RUSHKO.

„Oslovil som priateľov, boli ochotní za rúška pre seba zaplatiť mierne vyššiu sumu a za ten rozdiel sme nakúpili vyše 1000 týchto rúšok, darom prispel aj výrobca, tieto sme darovali nemocničným zariadeniam. Vyše polovicu dostala Univerzitná Nemocnica Martin, ktorá je zbernou nemocnicou v kraji, z ktorého pochádzam,“ prezradil.

Zvyšok rozdelili, po 20 – 30 kusov, po doktoroch na klinikách v Bratislave a okolí. Niečo išlo záchranárom, Horskej službe, lekárnikom a podobne. Aj z rúšok, ktoré pre seba kúpili jeho známi a členovia operácie, šlo podľa správ od nich veľa kusov pre seniorov a do prvej línie pre zdravotníkov.

„Pre operáciu RUSHKO som sa rozhodol, keď som sa dozvedel z veľa zdrojov, ako biedne sú vybavené naše nemocnice. Je to smutné a občas až neuveriteľné. Doktori a sestry majú štandardne jedno jednorazové papierové rúško na celý deň, pritom tieto sú efektívne len pasívne a len 2 hodiny. Výroba firmy LP MAN, s. r. o., v Bánovciach aj inde sa rozbieha a sme tak trochu lepšie pripravení na koronavírus. Časovo a organizačne to bolo náročné zorganizovať, ale verím, že sme spolu s priateľmi pomohli dobrej veci.“

Operácia pokračuje ďalej, potreba kvalitných opakovane použiteľných rúšok totiž narastá. Medzičasom darovali ďalších 110 kusov na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine, kde sa organizuje personálna pomoc pre Univerzitnú nemocnicu Martin. Časť išla na ARO UNM.

„Máme skvelé odozvy na používanie rúšok práve z prostredí, kde je potrebné ich nosiť neustále. So zvyšovaním výroby bude pokračovať aj naša charitatívna výpomoc najmä pre nemocnice,“ uzavrel Martin Žilka.